esmaspäev, 16. september 2019

Septembrikuu kolmanda nädala tegemised

Septembri kolmanda nädala teemadeks on saabuv sügis, liiklus, käitumine ja maailmakoristuspäev. Tuulepesa 3a lapsed uurivad õunapuud ja puuvilju. Lapsed võtavad lasteaeda kaasa erinevaid vilju, mida ka koos maitstakse. Teemat aitab lõbusamaks muuta salmikesed õunast, pirnist ja õunaussist. Värvusi aitab õppida õppemäng õunaussikesest ja õuntest. Õues saab vaadelda meie õue õunapuid ja mängida liikumismängu „Jookse puuni!“. Tuulelipu 3a lapsed õpivad vaatlema ja orienteeruma nii rühmas kui õuealal. Lapsed jälgivad ilma, taimi. Rohkem tähelepanu pööratakse puudele ja nende lehtedele. Ka liikumis- ja õppemängud on seotud lehtedega. Tuulelaeva 4a lapsed tegelevad jätkuvalt puu- ja köögiviljadega. Lapsed uurivad toite, mida saab köögiviljadest valmistada. Lapsed arutlevad, kuidas ja kus aedviljad kasvavad, kuipalju kulub tööd, et maitsev roog meie lauale jõuaks. Teemat aitavad mõtestada toredad lood: „Aia -Aadu aedviljasupp", "Supilugu", "Vares keedab hernesuppi", "Vaat kus poisid“ ja „Upa-upa oalilli". Tuulelohe 4a lapsed sukelduvad liiklusesse. Lapsed tuletavad meelde valgusfoori märguanded ja õpivad tundma liiklusmärke. Kordavad üle helkuri ja turvavöö vajalikkuse. Lapsed õpivad nimetama liiklusvahendeid ja ühissõidukeid ning neid kirjeldama. Minnakse ka õppekäigule lähitänavatele. Piltide abiga korratakse üle ülekäiguraja ületamine ja esmased liikluseeskirjad. Tuuleratta 5a lapsed tegelevad prügiga. Lapsed uurivad, kui palju prahti satub nii veekogudesse kui metsa alla ja kuidas see mõjub meie loodusele. Lapsed teevad katseid kuidas mõjutab reostus meie elu. Lapse mängivad prügisorteerimismängu ja viivad selle teadmise ka kodudesse. Teemat aitab avada raamat "Sitasitikas Sass ja kirpvähike Kribu otsirännakul, ehk, miks on meie veekogud nii reostunud"
Tuuletrolli 6a lapsed tegelevad meie igapäevase toiduga. Arutletakse, milline toit on inimesele kasulik ja mis mitte. Vaadeldakse ja uuritakse toidupüramiidi. Lapsed koostavad mõistekaarte erinevate toidugruppide kohta. Teemaks tuleb ka toidu päritolu seoses ökoloogilise jalajälje jätmisega: kas süüa pigem kodumaiseid köögivilju ja marju või kaugetest maadest imporditud toitu. Tuuleveski 6a lapsed tegelevad viisaka käitumise ja väärtustega. Kuna lastel on sellel nädalal spordivõistlus ja mitmed õppekäigud nii parki kui loodusmuuseumi, tulevad aruamisele ausus ja austus, kuidas leppida kaotusega ja kuidas välja näidata rõõmu võidu üle, kuidas käituda avalikus ruumis ja ühistranspordis, kuidas olla näitusel. Millised on andekspalumise ja heakssaamise sõnad. Teemale aitavad kaasa H. Pukk " Tänamisejutt“, Lahediku käitumiskool
Sellel nädalal võtavad Tuuleratta, Tuuletrolli ja Tuuleveski rühmad osa Maailmakoristamispäevast. Lapsed lähevad  Pae parki laste mänguväljaku juurest prahti korjama.
















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.